Клиничният пациент в България е най-болният и най-бедният. Това каза в

...
Клиничният пациент в България е най-болният и най-бедният. Това каза в
Коментари Харесай

Иван Димитров: Клиничният пациент в България е най-болният и най-бедният

Клиничният пациент в България е най-болният и най-бедният. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на " Фокус " Иван Димитров, ръководител на Федерация " Български пациентски конгрес ", по отношение на заплахата българските жители да останат без медикаменти поради НЗОК. 

" Здравната система ни изостави тотално през последните години. Това не е обвързвано с политическата воля на този или на оня. Няма значение кое е държавното управление или по какъв начин се споделя. През последните години се показва тотално безхаберие във връзка с здравето на хората. Тези пациенти, на които може да се случи да останат без медикаменти, са такива, за които медикаментите са доста скъпи и не могат да си ги купят, а товаза тях са животоподдържащи и животоспасяващи медикаменти. Цялата блъсканица и целият боязън водят до това хората да не знаят дали на следващия ден ще си вземат тези медикаменти и какъв ще бъде техният здрвен статус ", съобщи Димитров.

Той сподели, че НЗОК не оказва помощ на българите и не пази техните ползи по никакъв метод. Според него с дейностите си от Здравната каса показват тъкмо противоположното. 

" Никой няма право да заплашва здравето и живота на българските жители. НЗОК през годините обаче се трансформира в нещо, което по никакъв метод не помага активно на нито един българин в здравната система по простата причина, че като социална институция, би трябвало да пази ползите на цялото общество

В последните 5-6 години виждаме съвсем друга наклонност. Това е отдел на Министерствата на финансите и опазването на здравето, който не се интересува дали публичните пари правят работа за здравето на нацията, а да правиш предложение за промени в закони в дванадесет без пет, не кореспондира с никаква здравна или човешка нравственос ", счита той.

Димитров е безапелационен, че направените промени внасят само боязън. 

" Това, че НЗОК си разрешава да всява боязън с промени в последния миг, по никакъв метод не можем да кажем, че е в изгода, на който и да е ", сподели той.

Според него нито страната, нито институциите не се интересуват от българския пациент. 

" Нито един от политиците, които постоянно се бият предизборно, че мислят за българските хора, както и нито една от здравните институциите, не се интересуват. Заложник става българският пациент ", сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР